Czas na piknik – przepisy z cranberry

Letnia pogoda zachęca do spacerów i rowerowych wypadów za miasto. To również doskonały czas na piknik, dlatego warto włożyć do kosza piknikowego koc, książkę, piłkę i smaczne przekąski, a następnie wybrać się z rodziną na plażę, do lasu lub na łąkę. Jedzenie na świeżym powietrzu smakuje dwa razy bardziej – radzimy zabrać ze sobą proste w przygotowaniu i zdrowe przekąski z amerykańską żurawiną. Nawet największe niejadki nie będą mogły się im oprzeć.

Mamy dla Was przepisy na smakowite potrawy!

Kanapka z kurczakiem i cranberry

Składniki na 4 porcje:
300 g filetu z piersi kurczaka
1 łyżka stołowa brązowego cukru
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego pieprzu
Sól

Dodatkowo:
8 kromek chleba tostowego
50 g sałaty lodowej
1 pęczek rukoli
1 łyżka stołowa sosu chili
4 łyżki stołowe majonezu
50 g suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)

1. Opłucz i osusz filety z piersi kurczaka, następnie dopraw je solą. Podgrzej łyżkę oliwy z oliwek i smaż filety przez 8-10 minut. Resztę oleju zmieszaj z cukrem oraz pieprzem, po czym skrop nim filety. Smaż przez 2-3 minuty i pozostaw do ostygnięcia.

2. Delikatnie opiecz chleb tostowy, opłucz i rozdziel rukolę, pokrój i opłucz sałatę lodową. Pokrój żurawiny amerykańskie. Zmieszaj ze sobą majonez, żurawiny oraz sos chili.

3. Pokrój filet z piersi kurczaka, posmaruj 4 kromki chleba majonezem z cranberry, następnie nałóż rukolę oraz sałatę lodową. Umieść filety na sałacie i przykryj pozostałymi kromkami. Delikatnie ściśnij i przekrój kanapki, aby uzyskać apetyczne trójkąty.

Czas przygotowania: ok. 25 minut

Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 380 kcal / 1589 kJ
Tłuszcz: 15,4 g
Białko: 22,6 g
Węglowodany: 38 g

Sałatka z zielonej fasolki z dodatkiem cranberry

Składniki na 4 porcje:
100 g tofu naturalnego                                        
1 cytryna
1 imbir (wielkości orzecha włoskiego)
1 łyżeczka płynnego miodu
Sól, pieprz
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
600 g zielonej fasolki
80 g suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)
30 g orzechów włoskich
125 g pomidorków koktajlowych
Trochę rzeżuchy

1. Pokrój tofu w kostkę, obierz i utrzyj imbir. Opłucz cytrynę, wyciśnij z niej sok i zetrzyj skórkę z połowy cytryny. Dodaj sól, pieprz, imbir, miód, oliwę z oliwek i startą skórkę do soku z cytryny. Włóż żurawiny amerykańskie i tofu do miski, następnie zalej je marynatą i odstaw na 15 minut.

2. Opłucz zieloną fasolkę, możesz pociąć ją na mniejsze kawałki. Fasolkę gotuj przez 10-12 minut w posolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź ją i pozostaw w durszlaku, by obeschła.

3. Opłucz pomidory i pokrój je w trójkąty. Rozdrobnij orzechy i podsmaż je bez tłuszczu.

4. Do tofu i żurawiny dodaj pomidory, fasolkę oraz orzechy. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli chcesz wziąć danie na piknik, włóż sałatkę do szczelnego pojemnika i posyp rzeżuchą.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 222 kcal / 932 kJ
Tłuszcz: 11,7 g
Białko: 7,1 g
Węglowodany: 24 g

Schab z żurawinowo-musztardowym sosem pesto

Składniki na 4 porcje:
400 g schabu          
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Sól, pieprz

Dodatkowo:
2 łyżki stołowe pesto bazyliowego
1 łyżka stołowa musztardy Dijon
Sok z 1 pomarańczy
Sól, pieprz
1 pomarańcza
80 g suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)
Kilka liści bazylii

1. Natrzyj schab solą oraz pieprzem. Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż schab po obu stronach. Następnie piecz mięso w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez około 15-20 minut.

2. Zmieszaj pesto bazyliowe z sokiem z pomarańczy oraz musztardą, dopraw solą i pieprzem. Pokrój żurawiny amerykańskie i dodaj je do pesto.

3. Pokrój schab w plastry i polej go sosem. Obierz pomarańczę, podziel ją na części, usuwając przy tym białe skórki. Włóż plastry schabu z kawałkami pomarańczy oraz liśćmi bazylii do zamykanego pojemnika i weź ze sobą na piknik.

Przystawka: bagietka

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Wskazówka: Możesz wykorzystać świeże żurawiny amerykańskie (są dostępne od września do stycznia) zamiast suszonych. Podgrzej 100 g świeżych cranberries w 1 łyżce stołowej wody z 2 łyżkami stołowymi cukru, dokładnie mieszając. Odstaw do ostygnięcia i dodaj żurawiny do sosu.

Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 235 kcal / 983 kJ
Tłuszcz: 8 g
Białko: 23,1 g
Węglowodany: 19 g

Aromatyczne prowansalskie ciasto żurawinowo-warzywne

Składniki na 6 porcji:

Ciasto drożdżowe:        
250 g mąki
1 łyżeczka drożdży w proszku
1 łyżeczka soli
7 łyżek stołowych oliwy z oliwek
8 łyżek stołowych Noilly Prat (ewentualnie wody)
1 cebula
50 g bekonu
Sól, pieprz
20 g orzechów włoskich
75 g suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)

Dodatkowo:
1 czerwona papryka
100 g cukinii
Kilka liści szałwii
50 g czarnych oliwek (drylowanych)
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

1. Zmieszaj mąkę z solą oraz drożdżami. Dodaj Noilly Prat oraz 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Następnie zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Możesz dodać trochę mąki lub wody, by uzyskać idealną konsystencję. Przykryj ciasto i odstaw je na 20 minut, by zdążyło urosnąć.

2. Pokrój bekon w drobną kostkę, obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Pokrój żurawiny amerykańskie, rozdrobnij orzechy. Duś cebulę, bekon i orzechy na oliwie, następnie odstaw na 15-20 minut.

3. Opłucz cukinię i pokrój w kostkę. Pokrój czerwoną paprykę na 4 części, opłucz i pokrój na cienkie paski.

4. Formę do tarty (24-26 cm) nasmaruj tłuszczem. Posyp formę mąką, następnie umieść w niej ciasto. Na cieście ułóż oliwki, cukinię oraz czerwoną paprykę. Posyp szałwią i skrop oliwą z oliwek.

5. Piecz ciasto w temperaturze 200°C (termoobieg: 180°C) przez 20-25 minut.

Czas przygotowania: ok. 1 godziny

Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 402 kcal / 1683 kJ
Tłuszcz: 22,3 g
Białko: 6,6 g
Węglowodany: 45 g